Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nemravné a neudržitelné penze české

Publikováno: 27.01.10
Počet zobrazení: 5341
  Zdroj: Lidové noviny
Na našich důchodech nejsou nejhorší technické parametry, ale fakt, že z dospělých a často moudrých lidí dělají prosebníky.
Ústavní soudce ve výslužbě, leckterý bezdomovec, muž starající se o děti -ti všichni jsou oběťmi dnešního penzijního systému. Modelu, který je možná nejperverznější na světě.

České důchody ukazují jednu z největších slabin ne-liberální demokracie: tyranii většiny. Jakkoli je systém hrubě nespravedlivý a plný chyb, dvěma třetinám voličů vyhovuje – a politika se dvacet let bojí cokoli změnit, aby nepřišla o jejich přízeň. Přesto je téměř jisté, že se systém po volbách začne měnit. Proč? Paradoxně díky krizi. Státní důchodový účet, který měl být ještě šestnáct let zdánlivě v plusu, vykazuje k poslednímu prosincovému dni dluh ve výši 30 miliard.

Od Vladimíra Špidly po Mirka Topolánka uznávají všichni politici (pravda, s temnou výjimkou Jiřího Paroubka), že je třeba systém změnit, neboť směřuje ke krachu. Říkají jen půl pravdy: musí se změnit, protože je špatný a nespravedlivý. Ke kolapsu navíc dojde dříve, než se ještě loni „plánovalo“. A nebude už z čeho důchodové schodky dotovat – naopak. Státní finance jsou v tak hrozném stavu, že se bude šetřit všude. Možná i na beztak nízkých důchodech. Moje stáří si přivlastnil stát Mluví lidským hlasem, ráno chodí po čtyřech, v poledne po dvou a večer po třech nohách. Čím více má nohou, tím méně síly. Co je to? Pravěká hádanka Sfingy Oidipovy naráží na tíhu posledních let člověka: Jak přežít, když už nejsme schopni lovit, sklízet ani rubat uhlí? Od počátku civilizace známe v podstatě jen dva přístupy: spolehnout se na potomstvo (potažmo širší obec), nebo si celý život „dávat stranou“. Nám zůstala v jazyce jistá kombinace obou, vejminek. Když hospodář odcházel na odpočinek a předal statek dědicům, vymínil si, co a kdy bude dostávat (kolik mouky za rok, kolik otopu a jaké maso o svátcích). Teprve první německý kancléř, proslulý Otto von Bismarck, přišel na počátku industriální éry s návrhem povinného pokladničního systému (mimochodem s použitím výstižného termínu Staatssozialismus. Těch pár dělníků, kteří se dožili sedmdesátky (!), pak skutečně dostávalo z pojištění penzi.

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Lidové noviny, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

30.01.2010 12:12  Bodlák

Také patřím k důchodcům a nechci naříkat,že nemám schopnost s důchodem vyjít,hledám trvale po dlouhou dobu cestu k drobnému přilepšení, které pičítám jako dvojí navýšení.Co zaplatím z něj,nezaplatím z důchodu.Vadí mi však míra netolerance vysokopříjmových skupin vůči nám nízkopříjmovým.Žel, patří sem především mládež,která si brigádně přivydělaný penízek řadí ke kapesnému.Rodiče přitom většinu nákladů na živobytí pokryjí.Tak takoví lidé ať raději mlčí a nedorostlí neživotaschopní bez přispění těch nízkopříjmových zvlášť.Pokud se týká vládnoucí garnitury,ta už je 20 let neschopná rozumně posoudit míru skutečné námahy na přežití,protože hraje trvale s fauly a nefér argumenty.A všichni,kdo nechtějí volit,volte zásadně ve svůj prospěch a nikdy toho,kdo vás už tady a teď poškozuje lživými argumenty a nepravdivým tvrzením.Kdyby byla loď tak děravá, že by se s ní nedostali k Eldorádu,dávno by jako mazané krysy z paluby utekli.Místo toho se rvou o místo na kapitánském můstku.Takže nedejme se zblbnout pravicovými kecy o šetření.Ať konečně začnou šetřit na sobě jako my už 20 let.

29.01.2010 21:43  Stáňa

Máme přebujnělý vládní aparát. Je nás lOmilionů a stará se o nás vláda, parlament a ještě senát. Jejích platy jsou velké a tak na důchody tolik nezbývá. Někteří se tam stále drží, jen aby nemuseli žít z toho co my.Berou jakoulkoliv funkci.

28.01.2010 16:03  santora

Jak může ministr naší vlády prohlásit,pokud vrcholový manažer,polostátního podniku bere plat půl milionu a je to srovnatelné s platem v Německu,je to v pořádku.Důchodci v německu pobírají důchod v přepočtu možná čtyřicet tisíc,je tedy v pořádku, že v česku pobírají důchodci deset tisít? Platí toto srovnání jen pro někoho?

28.01.2010 09:10  Miloslav

Dnešní důchody pokládám za žebračenku, když uvážím jak mnozí lidé žijí k porovnání k drahotě, která neustále roste!Bydlím sám v bytě 1+1, žádný nadměr a neustále roste nájem.Od ledna 2010 se opět zvedlo nájemné o 368,-Kč/měs.Když člověk uváží že v domě bydlí staří osamělí občané jejich důchod se pohybuje kolem 8.600,-Kč, takže když odpočítají 4.068,-Kč nájem a inkaso ve výši 630,-Kč, tak kdo umí počítat tak snadno zjistí, že na ostatní výdaje 3.902,-Kč krát 12 měsíců děleno 365 dny = 101,65 Kč/mají na jídlo a ostatní výdaje denně!!! Když krize tak jako to, že poslanci a ministři si přidávají? Poslanci +16.000,- ministři +31.600,-Kč tohle již pokládám za nehoráznost vůči občanům!Přitom většian občanů ještě pošle nějakou korunku na Haiti a pod., ale nikdy nebylo slyšet, že by naši poslanci a senátoři si schválili 10% z příjmu na takové akce.Připadá mě to, že zadlužili svojím rozhodováním všechny do dluhů a nyní to z občanů chtějí vybouchat.Už by bylo načase, aby lidé je vyhodili z křesel do Vltavy!

27.01.2010 18:04  Jirka

Mám 77. Přesto dovedu lecco pochopit. Jsem tolerantní. Alespoň si to myslím. Ale proč, po 44 odpracovaných letech (sazeč v tiskárně), si mám nechat krátit důchod jen proto, že předchozí i nynější vláda na něj nemá? Asi před 2-3 roky se vlády dušovaly, že na důchodovém účtě je něco přes 90 miliard. Kde jsou? Asi před 1-2 lety si vláda z důchodového účtu půjčila několik desítek miliard. Vrátila je? Proč mají lidé, kteří poctivě pracovali (tenkrát i o sobotách!) mají být kráceni na důchodu? Proč mají přispívat těm, kteří nepoznali co je to práce a přesto pobírají dost vysoké dávky v nezaměstnanosti? Manželka MUSELA jít do předčasného důchodu. Firma skončila, jiná práce(Most) pro ni v 56 letech nebyla. Dnes pobírá starobní důchod 7900. Nebylo by pro ni lepší být na podpoře? Kdybychom se rozvedli, jak se to dělá, a žili jako druh a družka, určitě by na tom byla lépe. Vychovali jsme 3 děti. Co nás čeká? Bojíme se budoucnosti, bojíme se o naše děti a o dospívající vnoučata. Vím, že co teď píšu, je vylévání “srdíčka“ a nikoho to nezajímá. Hlavně naše politiky, kteří nevědí, co je to žít za pár korun. Kteří nemají přehled o ceně potravin, jízdenek, nájmů, energií a dalších poplatků. Jich se to netýká. Všichni jsou stejní. A jiní nebudou, ať člověk zvolí koho chce. Politika je pro ně pouze cesta k moci a hlavně penězům.

Zanechte komentář: